logo fabrika zalogaja logo

logo fabrika zalogaja logo 

Razvoj čula ukusa kod dece

Prvi ukusi koje će beba osetiti datiraju još iz 9.nedelje prenatalnog života kada se i razvijaju začetci senzacije ukusa preko plodove vode.Upoznavanje ukusa nadalje će beba sticati iskustvom.

Koliko je čulukusa važno pokazuje i činjenica da već u trećem mesecu života beba istražuje svet upravo stavljajući predmete u usta i doživljavajući njihov ukus a čulom dodira njihovu teksturu. Uvođenje hrane osim majčinog mleka ne preporučuje se pre 6.meseca zbog još uvek nedozrelog digestivnog sistema(preporuka SZO – Svetske zdravstvene organizacije).

Nakon tog perioda započinje celoživotni proces razvoja čula ukusa posredstvom iskustva i poželjno je već na tom uzrastu postavljati temelje zdrave ishrane.

logo fabrika zalogaja logoSlatki ukusi nisu omiljeni bez razloga. Prvi ukus sa kojim se novorođenče susreće i koji je degustiralo tokom procesa dojenja jeste ukus majčinog mleka koji je u osnovi sladak. Iz tog razloga izvodi se teza da je preferiranje slatkog ukusa biološki utemeljeno.

 

Da bi ukus poput slanog ili kiselog bio prihvaćen nekada je potrebno od 8 do 13 puta da se određeni ukus iskustveno doživi. U nešto kasnijoj detinjoj dobi problem može stvoriti odbijanje novih ukusa ali i tekstura što dalje vodi u probleme u ishrani a koje je potrebno rešavati u samom začetku.

 


FABRIKA ZALOGAJA BEOGRAD - KETERING ZA VRTIĆE, ŠKOLE I USTANOVE SOCIJALNE ZAŠTITE

Vojvode Savatija 31 - Zvezdara Čarlija Čaplina 39 - Palilula Telefon: 066 922 66 19;

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive